I Care a Lot - vérpezsdítő a Netflix legújabb thrillere

Az ördögi Rosamund Pike egy idősek otthona maffiát irányít és Peter Dinklage-dzsel háborúzik

014d9672e781ee542afebbb97d0a8cb3.jpg

Február 19-én jelent meg a Netflix legújabb, egész estés játékfilmje, amiben Rosamund Pike egyszerűen ellenállhatatlan a gátlástalan, kapzsi, pszichopata cégvezető szerepében. A gyönyörű színésznő már a Gone Girl alatt megteremtette a veszedelmes kisugárzását, ami jelen esetben is nagyszerűen működik. 

Marla Grayson egy időseket gondozó intézmény vezetője. Nem állíthatjuk, hogy jó ember, sőt: lelketlen, számító szemétláda, akit csakis az egyre növekvő profit motivál. Egyetlen célja, hogy minél több dollárt gombolhasson le a kiszolgáltatott, idős ügyfeleiről. Ehhez egy teljes hálózatot működtet - egy igazi idős otthon maffiáról beszélünk, még az öregemberek orvosa és a bíró is benne vannak. Úgy adják-veszik az embereket (és vagyonukat), mint a részvényeket. 

Egy nap azonban fordul a kocka: egy beteg váratlan halála után felszabadul egy szoba, ahova várják az új ügyfelet. Az orvos egy igazi aranytojást tojó tyúkot ajánl, Pénzleső Marláék rá is harapnak. Amit azonban Marla nem sejt, hogy ezúttal elég rossz helyre tenyerelt: az elsőre kis cukorfalatnak látszó asszonyság ugyanis a helyi maffiavezér édesanyja, aki módfelett rosszul viseli, hogy a kedves anyukáját ilyen ádázul becsapták. Marla nem izgatja magát, így aztán szép sorjában elkezdenek hullani az emberek...

Az I Care a Lot egy eredeti ötlet roppant igényes megvalósítása. Egyedi forgatókönyvének és érdekes hangulatának köszönhetően mind a 113 perc szórakoztatóan telik el. Megmondom őszintén, én nem igazán találtam benne azokat a humoros elemeket, amitől fekete komédiának lehetne nevezni a filmet (ez áll a Netflixes tag-ekben). Számomra ez egy durva thriller, érdekes és színpompás stílusban - leginkább a Safdie-fivérek filmjeire emlékeztetett (főleg a zenék miatt), bár annál sokkal kevésbé álomszerűek a képei.

peterdinklage-netflix-1607098870.jpeg

A színészek egyszerűen zseniálisak, Rosamund Pike lenyűgöző pszichopata, az idős asszonyt alakító Dianne Wiest nemkülönben. Kiemelkedik továbbá Peter Dinklage, aki a dühös maffiavezér szerepében tér vissza. Hihetetlenül jól áll neki ez az őrjöngő, fitnesz fetisiszta, intrikus karakter.

Egy megtekintést mindenképp megér! 10/7
Filmadatlap: Fontos vagy nekem (2020)

Címkék: Filmfa