A jó, a hosszú és a kegyetlen - ez volt Scorsese új filmje

 

Sosem voltam elvetemült Scorsese-rajongó, valahogy rám nem hatnak a filmjeit átszövő átkok és varázslatok, amelyek oly sok embert fanatikusan tesznek a személye és művei iránt. Talán Puzsér Róbert mondta, hogy Scorsese az egyetlen olyan filmrendező, aki egyszerre lehet a kiművelt, sznob, entellektüel, valamint a tanyasi/belvárosi proli-suttyó abszolút kedvence. 

Nos, ez a tényállás legújabb filmje, a Megfojtott virágok után sem változott. Nem lettem egy csapásra rajongó, de a film tetszett, lekötött és nem vett el az életemből közel 3 és fél órát - sőt, inkább hozzáadott.

A valós cselekményeket - a tényfeltáró, non-fiction regény a Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése címet viseli - Scorsesére jellemző műfaji elemekkel bemutató alkotás a távoli Amerikába repít el minket. Az első világháború után járunk. Az oszázs indiántörzs (én életemben először hallottam róluk) földjein hatalmas mennyiségű olaj található, ami a világ leggazdagabb népévé tette az őslakosokat. Természetesen, ezt nem nézték tétlenül - a fehér embereket azonnal beférkőztek köreikben és megpróbáltak minél több pénzt kisajtolni az eredeti tulajdonosokból. Egyesek nem maradtak meg a tisztességes eszközöknél - sőt, gyilkosságok, megfélemlítések és zsarolások kegyetlen kavalkádjai szővi át a történelem eme véres szegletét.

mv5bogu5zju2mjatmdcwnc00mjhilwizymqtmwuzzti1mdezmjjkxkeyxkfqcgdeqwfkcmlly2xh_v1.jpg

A befolyásolható Ernest Burkhart és felesége, Mollie. Nem egy tipikus házasság.

Amire figyelj a film során:

  • Amilyen természetesen (vagy épp bénázva) végzik el a gyilkosságokat, annál kegyetlenebb az egész
  • Lily Gladstone szenvedései
  • Robert De Niro mesterkedései
  • Leonardo DiCaprio fogai
  • A végső, rádiójátéknál, valamint a tárgyalásnál feltűnő vendégszereplőket

Amire ne figyelj:

  • a film hossza, tényleges közel három és fél órás
  • középen valahol egy fél óra nagyon leül - ekkor lehet mosdózni

Valós történetek

A mű alapján szolgáló regény dokumentarista jelleggel mutatja be a történeséket - érdekes volt megtudni, hogy mindez a valóságban is megtörtént. Így néztek ki valójában a szereplők:

nevtelen_terv.png

A lényeg igazából egy mondatban összefoglalható: jó lesz, nézzétek meg nyugodtan, de ne álmosan.