Harmony Korine, a pszichedelikus tragikomédiák pápája

Matthew McConaughey és James Franco nagyon túltolja

 korine.png

Harmony Korine 1973 januárjában látta meg napvilágot. Hippi szülők gyermeke, amit jól példáz többek között érdekes keresztneve, valamint vonzalma az egész közeg iránt, ami filmjeiben többször visszaköszön. Gyerekkorát egy San Franciscó-i kommunában töltötte, édesapja hatására kezdett filmeket nézni.

A fiatal Korine a Washington Square Parkban (NYC) gördeszkázott a haverjaival, mikor felfigyelt rá Larry Clark. A fiatal fiú kisugárzása lenyűgözte a fotós, aki megkérte, írjon egy forgatókönyvet erről a szubkultúráról (és lehetőleg szerepeljen benne valamilyen AIDS-es szál is).

A többi már történelem: Korine mindössze 3 hét alatt befejezte a sztorit, a Kölykök pedig mindmáig a legnépszerűbb kultfilmek egyike. Akkori barátnője, Chloë Sevigny, valamint Rosario Dawson is ebben a filmben kezdte meg pályafutását - utóbbit konkrétan egy lépcsőről "szedte össze" a két alkotó. A film sikere számos ajtót nyitott meg Korine előtt, aki nem habozott és betört - mára már megkerülhetetlen figurája a különc, kísérleti filmes közösségnek.

Fő művei:

Kölykök (1997)

Korine 23 évesen írta a Kölykök forgatókönyvét, amit a jól ismert fotós, Larry Clark filmesített meg. A nyomasztó, alacsony költségvetésű független film a New York-i fiatalok kicsapongó életét mutatja be. A két alkotó másik közös munkája a hasonló témát feldolgozó Ken Park.

Spring Breakers (2012)

A film, ami közel sem olyan, mint amilyennek tűnik. Nem egy könnyű, berúgós-szívós bulifilm, hanem egy kőkemény, dráma-gengszterfilm keverék.
Csúcspontjai:
- az intró Skrillex: Scary Monsters and Nice Sprites-ja alatt
- Britney Spears: Everytime / James Franco előadásában

The Beach Bum (2019)

Matthew McConaughey egy másik dimenzióban él a (magyarul) Túltolva című filmben. Élete minden másodpercében valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll, de senki nem tud rá a haragudni. Egy zseniális költőt alakít, aki csak akkor kapja meg felesége örökségét , ha befejezi élete fő művét.

Címkék: Filmfa