Clint Eastwood 10 tanácsa a hosszú élethez

clint-eastwood-on-spike-lee-wwwcinematheiacom_fqkx_1280.jpg

Clint Eastwood idén május 31-én tölti be 91. életévét. Ez már önmagában lenyűgöző életkor, de tegyük hozzá, hogy a színész-rendező a hírek szerint tökéletes egészségnek örvend, és folyamatosan gyártja az új filmjeit. Legutóbbi alkotása, a Richard Jewell balladája 2019 telén jelent meg, de Eastwood már dolgozik a következő projektjén (a Cry Macho című regény adaptációján, amiben szerepelni is fog). Mi lehet az amerikai rendezőzseni titka, hogy ennyi idősen is ennyire aktívan tevékenykedik?

A lista alapján Eastwood legfőképp a testmozgásban látja a hosszú élet titkát, de odafigyel az étkezésre és elméje frissességére is. Lássuk a listát bővebben (a 10-es lista a TOPTENZILLA cikke alapján készült):

1. Nem lehet elég korán elkezdeni...

Eastwood szerint minél előbb, lehetőleg már gyerekkorunkban kezdjünk el aktívan élni. "Mozogjunk sokat, ne legyünk lusták!" Persze senki sincs elkésve, bármikor érdemes elkezdeni.

2. Dolgoztasd meg az izmaid, de ne ess túlzásba!

Eastwood egész életében aktívan sportolt, ám saját bevallása szerint sosem akart nagyon izmossá válni - egy fit, karcsú alkat volt mindig is a célja. Ehhez kapcsolódik harmadik tanácsa is...

3. Mindig legyen célod!

Eastwood utál edzést kihagyni, és mindig van egy edzésterve, amihez tartja magát. A rendszerességben látja a titkot.

4. A súlyemelés a legjobb!

A rendező fiatalkorában elsősorban a saját testsúlyos gyakorlatokat részesítette előnyben, de idővel áttért a (moderált) súlyemelésre, súlyzókkal való edzésre. Saját bevallása szerint régen sok sört szeretett inni, és a konditermi edzéssel tudta igazán kordában tartani magát.

Hosszú búcsú - Clint Eastwood: A csempész // kritika // Filmtett - Erdélyi  Filmes Portál

5. Sose hagyd ki az edzést...

Ahogy már említettem, Eastwood sosem hagyja ki az edzést. Minden napját úgy alakítja, hogy vagy reggel, vagy este, de mindig be tudjon szúrni egy kis testmozgást.

6. ...még nyaraláskor se!

S ezt még a nyaralásain is betartja. Ha épp külföldön van, keres egy jó külföldi edzőtermet. Azért a biztonság kedvéért mindig visz magával hordozható edző kellékeit is.

7. Figyelj az étrendre!

Clint Eastwood legalább annyira figyel az étrendjére, mint az edzéseire. A színész apja szívbetegségben halt meg, így még nagyobb késztetést érzett a teljes értékű, egészséges táplálkozásra való átállásra. Étrendje elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket, halat, tésztát, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmaz. Sok vitamint és aminosav kiegészítőt használ, és szinte sosem eszik vörös húst.

8. Aludj eleget!

Habár a színészek és rendezők napirendje sokszor módfelett hektikus, Eastwood sosem hagyja, hogy ez az alvás rovására menjen. Az alvás különösen fontos az időskorban, mivel hatványozottan nagyobb szüksége van a testnek növekedési hormonokra, amik a pihenés alatt termelődnek. Clint Eastwood mindennap kipihenten ébred.

Show Down Clint Eastwood GIF by Maudit - Find & Share on GIPHY

 

9. Maradj aktív!

Clint Eastwood nem hagyja, hogy a kora szabályozza az életét. "Menni kell!" Így már nem meglepő, hogy a rendező egyik filmet készíti a másik után. 2014 óta 7 filmet rendezett, és folyamatosan új projekteken dolgozik. 

10. Élvezd az életet!

Ahogy mondja, az öregedésnek nem muszáj szomorúnak lennie. Ő mindennap keres valami örömtelit dolgot, és egyszerűen élvezi az életét. "Csak dőlj hátra, és élvezd" - mondja. 

Címkék: Filmfa