Horror-hét a Netflixen: 3. döfés - Frászkarika (1985)

485473c117fe789faaa5e95df4ea9c187eac96592249f0a91d63d9a26a340dec_uy500_ux667_ri_v_ttw.jpg

Tom Holland (nem összekeverendő a fiatal Pókemberrel) neve valamiért nem maradt fenn olyannyira a köztudatban, mint mondjuk John Carpenteré (Halloween, A dolog, A köd) vagy Wes Cravené (Rémálom az Elm utcában, Sziklák szeme, Sikoly). Érthetetlen, ugyanis az (a nevével ellentétben, hehe) amerikai horrormágus Freddie Kruegerrel és Michael Myers-szel legalábbis egy szinten lévő, ördögi karaktereket alkotott meg. Megemlíthetjük többek között a szóban forgó film rémületes vámpírját, Jerry Dandrige-t, de talán még ismertebb példa a sorozatgyilkos játékbaba, Chucky. 

Hozzátartozhat az igazsághoz, hogy míg Carpenter és Craven filmjei ténylegesen a rémisztgetésről szólnak, addig Holland filmjei (a horror elemek megléte mellett) inkább a szórakoztatást célozzák meg. Nem nevezhetőek horror-vígjátékoknak, de mindenképp a könnyeden darabok táborát gazdagítják. De ez nem is baj: az évek során mindkét film kultstátuszba emelkedett, és nem véletlenül készült el mindkettő (amúgy kifejezetten jóra sikeredett) remake-je. No de mi is ez a Frászkarika?

† † †

Mint a legtöbb tinihorror, ez a film is szerelmeskedő párokkal indul. A fiú személyében Charley Brewstert, a hölgyében pedig Amy Petersont köszönthetjük. Átlagos tinédzserek, nincsen komolyabb problémájuk... egészen mostanáig. Charley szomszédjába ugyanis beköltözik egy rejtélyes idegen, bizonyos Jerry Dandrige. Charley, aki Peter Vincent: Frászkarika című vámpírműsorán nőtt fel, néhány apró jel után meggyőződéssel vallja: Jerry egy vámpír. Barátjai és édesanyja (nem hibáztathatjuk őket) nem hisznek neki. Ám a sorozatos baleseteket (értsd: rejtélyes gyilkosságok) követően kénytelenek a fiatal fiúnak igazat adni. Charley döntést hoz: elpusztítja a rettegett vámpírt, aki már a barátnőjére is szemet vetett. Ehhez pedig segítségül hívja hősét, a vámpírölő Peter Vincentet - aki viszont gyáva, mint a nyúl.

frászkarika. főnév. (Magyar értelmező kéziszótár, részlet)
(tájszó, régies) Hazánk némely vidékén, különleges módon készített perec alakú sütemény, amelyen a frászos csecsemőt gyógyulás végett átbújtatják.

A filmben egy darab frászkarika sincs (itt így nevezik Peter Vincent műsorát), de igazából nincs is rá szükség. Ami viszont kelleni fog: karó, szenteltvíz, fokhagyma és sok-sok feszület... meg egy tükör se árt. 

fright-night-2-1200x520.jpg

A maszkok és speciális effektusok zseniálisak (igaz, több mint 1 millió dollárt költöttek rájuk).


Egy könnyű vámpíros horror, ami sokat ad a gore-ra, a zenére, a lassú epizódokra és a korszak miliőjére. Egyszerű, mint a faék, ám sokszor ezek a legjobbak: csak szépen hátradőlni, és eltemetkezni az élményben.  

† † †

 

 

Érdemes megemlíteni a filmből készült, 2011-es remake-et. Charley szerepében Anton Yelchin, a szörnyeteg szerepében pedig Colin Farrell csodálható. Hasonlóan élvezetes darab, de más-más a kettő. A kicsit modernebb hangulatú 2011-es változat sokat nem ad hozzá a sztorihoz, maximum annyit, hogy Amy kicsit jobb csaj, Peter Vincent pedig kicsit nagyobb pojáca, valamint egy csöppet kevesebb benne a 80-as évek horrorjai jellemző ripacskodás - de ezt persze el tudjuk nézni a 85-ös verziónak. Ami viszont felettébb bosszantó: a film legalább egyharmada annyira sötét, hogy szinte semmi nem látszik a képernyőn. De nem baj, a lényeg: egyikkel se tudtok mellélőni. 

fright-night-2011-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg

Konklúzió: Aki imádja a 80-as évek horrorfilmjeinek hangulatát és kissé bugyuta megvalósítást, azok azonnal ragadják meg a távirányítót, és nyomják meg a Netflix-gombot - persze csak ha már előkészítették a chipset és a kólát. Garantált élvezetes 100 percnek néztek elébe.

10/7.5

1985
Rendező: Tom Holland 
Főszereplő: Chris Sarandon, William Ragsdale, Amanda BearseRoddy McDowall 
Mafab-link: Frászkarika

fright_night_1985_by_megaplaymedia_dbqzhpj-fullview.jpg

(hol lehet ilyen posztert szerezni?)

Címkék: Filmfa