Tudjátok melyik volt Jackie Chan legelső önálló filmje?

34545315_2644963_72c93bdfebd27a65b8f46baec823e2d6_wm.jpg

Ha a Távol-Keletre gondolunk (természetesen filmes szemszögből), akkor biztos vagyok benne, hogy az emberek 99%-ának ugyanaz a név ugrik be: Jackie Chan. A Chan Kong-san néven anyakönyvezett szupersztár a popkultúra egyik legismertebb alakja, csak Bruce Lee-hez fogható fenomén, ám tehetségében (és itt szigorúan a filmes értékekről beszélünk, a harcművészeti lovakhoz nem értek) még őt is messze túlszárnyalja. Ekkora érzékkel senki más nem adta át nekünk a harcművészetek mozgóképi megjelenítését a humoros-akciófilm zsánerében – mindezt átitatva az ázsiai filmekre jellemző bájjal. De melyik film volt a hongkongi polihisztor írói-rendezői debütálása?

Watch Fearless Hyena 2 | Prime Video

A rettenthetetlen hiéna
A Lo Wei
(1979)

A főszereplő suhanc, Shing Lung (Jackie Chan) csak a mának él. Szeret verekedni, aránylag tud is, és ezt használja fel pénzszerzésre – megjátszott előadások keretein belül páholja el ellenfeleit, így elkerülve a kemény munkát. Nagyapja, aki a klánháborúk elől menekült a távoli faluba, rossz szemmel nézi a fiú hanyagságát. Félelme nem alaptalan: a sátáni Yam Tin-fa felfedezi a nyomokat, amit a fiú hagyott. Megtalálja a bujdosó öregembert és egy rövid küzdelem során végez vele. Lung bosszút esküszik, harctudása azonban korántsem elég fejlett ahhoz, hogy felvegye a versenyt Yam Tin-fával és csatlósaival. Ebben segít neki nagyapja idős harcostársa, az Egyszarvú.

Habár elsőre az ismertető igen érdekesen hathat, nagyon egyszerű és szórakoztató filmről beszélünk, ahol elsődlegesen a látványos és szokatlanul újszerű harci jelenetek a mérvadóak. Például harc az evőpálcikákkal, edényekre lépkedve, vagy az Emocionális Kung-Fu lenyűgöző bemutatása, ami ötvözi a szélsőséges emberi érzelmeket a harci elemekkel.

The Fearless Hyena (1979) Blu-ray version - Kung-fu Kingdom

Mint már említettem, ez a film volt Jackie Chan első rendezése, de emellett itt kapott először teljes alkotói szabadságot. Így minden kreatív elem, amit a filmben látunk (a kung-fu irányzatok, az edzések, a poénok) Jackie agyából pattant ki. Zseniális!

Érdekességek a színészről

Jackie Chan egy igen érdekes Guinness-rekordot tart 2013 óta: ő “a legtöbb kaszkadőrjelenetet bemutató színész”, amely elismerést 100-nál is több alkotás után érdemelte ki. Chan komolyan veszi a foglalkozását: szinte nincs olyan csontja, amely ne tört volna még el – az Istenek fegyverzete forgatásán például a koponyája sérült meg. Saját bevallása szerint a komikus kaszkadőr mutatványokat a némafilmes Buster Keaton iránti rajongása inspirálta, aki szintén önállóan végezte az attrakcióit.

Gondolkodjuk kicsit! Láttunk valaha Jackie Chant a rosszfiú szerepében? Érdekes, de nem, pedig adná magát az ötlet: a sátáni, vérprofi kung-fu harcos. Nos, ez soha nem valósult meg, nem véletlenül. A hongkongi színész tudatosan nem vállal intrikus szerepeket, többek között Stallone két filmjénél, A pusztítónál és a Rambo 4-nél is visszautasította a főgonosz megformálását. Mindezt azért, mert nyilatkozata szerint nem akar a gyerekeknek rossz példával szolgálni, mivel tudja, mennyi fiatal nézi a filmjeit és tekint rá példaképként.

***

3 további, nagyszerű Jackie Chan-film

1] Rendőrsztori-trilógia (1982, 1988, 1992)

Police Story (1985).

Az epikus Kevin Chan-saga keretein belül Jackie Chan a legaljasabb maffiózókkal küzd meg, kalandjai filmről filmre egyre veszedelmesebbek. A filmek hangulata, a lenyűgözően feszült dramaturgia, a harcművészeti és kaszkadőr jelenetei, a zenék (a főcímdalt például maga Chan énekli)… Semmi mást nem lehet erre mondani, látni kell!

2] Mennydörgés (1995)

Thunderbolt | Netflix

Jackie Chan verekedései mellett a Mennydörgésben egy másik tehetségét is felvillantja: egy autószerelőt alakít, aki történetesen piszok jó autóversenyző. Balszerencséjére az őrült, maffiózó-hobbiversenyző Cougar kipécézi magának, és Chant húgai elrablásával kényszeríti arra, hogy versenyezzen vele. A kisebb logikai bukfencek ellenére megunhatatlan alkotás, legalább hússzor láttam.

3] Vigyázat, nyomozunk! (1985)

Jackie Chan & Sammo Hung in their 80s drip! | Clip from 'My Lucky Stars'  [HD] - Wing Chun News

Kicsit kivételes választás, mivel ebben a vígjátékban Jackie Chan csak egy rövidke mellékszerepben tűnik fel, egy macsó rendőrt alakít. A hangsúly egy piti bűnözőkből verbuválódott bandán van, akiket a rendőrség bíz meg egy szövevényes, alvilági ügy felgöngyölítésével. Bízzatok bennem, a Vigyázat, nyomozunk! az egyik legviccesebb film, amit valaha láttam.

Címkék: Filmfa