Horror-hét a Netflixen: 1. vágás - A boroszlói pestis

33333.jpg

Mint azt már sokan megírták, A boroszlói pestis valóban a lengyelek válasza a Hetedikre - már amennyire érdemes a kettőt egy lapon említeni. Meglepetésekkel teli doboz itt nincs, legfeljebb marhabőr, ám azért legyünk őszinték: nem lett ez annyira rossz, mint azt sokan mondják.

Egy sorozatgyilkos az életükben elkövetett bűneik szerint cserkészi be áldozatait (jelen esetben ez nem a Hét főbűn, de hasonló), és mindegyikükkel különösen kegyetlen módszerekkel végez. A középkori irányvonalat követi, így az eszköztársa egyaránt tartalmaz marhabőrbe varrást (ami a napon összezsugorodik, ezáltal összenyomja a benne szuszogó delikvenst), kerékbetörést és máglyahalált - csak hogy néhányat említsünk a brutális eseménysorozatból. A gyilkos minden bizonnyal vérprofi: soha, egyetlen hibát sem ejt, s meggyőződésünk, hogy minden a vérrel írt, szövevényes terve szerint zajlik. És nem is lehetne nagyobb igazunk.

Nyomozó hősnőnk, Helena közömbös ábrázattal, de teljes szakmai odaadással kutat az ügyben. A segítségére siet a különc, de rátermett Magda, akit egy másik nagyváros rendőrsége küldött - ugyanis minden nap, pontosan tizennyolc nulla nullakor valaki meghal, így kézenfekvő lenne minél előbb pontot tenni az ügy végére.

The Plagues of Breslau | Netflix Official Site

A film egy másodpercre sem hazudik nekünk: teljesen egyértelmű, hogy az alkotók célja az volt, hogy a brutális, durva gyilkosságokkal minél jobban megbotránkoztassanak minket, és a mű szájhagyomány útján váljon egyre és egyre népszerűbbé. Ha úgy vesszük, nálam ez be is jött, végül is terjesztem az igét.

De ami igaz, az igaz: a magyarok jóbarátai egy csöppet összecsapták a filmet. Sokszor kifejezetten az lehet az érzésünk, mintha az alkotóknak sietniük kellett a produkció elkészültével. A végeredmény így közel sem tökéletes, de egynek bőven elmegy. A rendezésre igen, viszont a színészekre és a forgatókönyvre egy csepp panaszunk sem lehet. 

A film közben van egy akkora csavar, ami majdhogynem minket is kerékbe tör. Csak figyeljetek!

Konklúzió: a lengyel mű ugyan meg sem közelíti a Hetediket (persze ezt a valaha készült összes film 90%-áról szintén elmondhatjuk), de megvan a sajátos, felzaklató hangulata és hideg stílusa, amitől sokáig emlékezetes marad. Másfél órás hátborzongatás és iszony. 

10/7

2018
Rendező és író: Patryk Vega 
Főszereplő: Małgorzata KożuchowskaDaria Widawska
Mafab-link: A boroszlói pestis 

Címkék: Filmfa