Pieces of a Woman; Ezt a filmet látni kell!

Mundruczó Kornél Oscar-esélyes filmje már elérhető a Netflixen

pieces.PNG

A legtöbb történetben a születés aktusát röviden letudják. Az anya lefekszik, nyom és hopp, kint is van a baba. A valóság azonban nem is állhatna ennél távolabb. Ken Follett: Kaland Afganisztánban című könyvében az író 14 oldalon keresztül, minden részletre kiterjedően meséli el egy szülés történetét. Számomra ez volt az első alkalom, hogy ilyen részletes szemléltetéssel találkoztam. A második a Pieces of a Woman, ahol azonban a megrázó élményt egy tragédia teszi felejthetetlenné.

Martha és Sean első gyermeküket várják, lelkesen készülnek a családi életre. Kórház helyett az otthonszülést választják, a folyamat alatt azonban szörnyű tragédia történik: a kisbaba a szülés után pár perccel meghal. Ezután a szülők és a közeli rokonok lelki stációinak változásait követjük nyomon, miközben a szülésnél hibázó(?) bába ellen országos boszorkányüldözés zajlik - amiben nem nehéz megtalálni a párhuzamot Geréb Ágnes esetével. A műben azonban nem a vádlotton, se nem a tárgyaláson, hanem a gyászon és a veszteséget ért családon van a hangsúly.  

Mundruczó Kornél és Wéber Kata története egy gyermek elvesztését követő gyász feldolgozását járja körbe. Mindenki máshogy éli meg a tragédiát és más megoldást választ a feldolgozásra. Valaki tombol és felelőst keres, van aki önpusztító üzemmódba kapcsol, valaki elnyomja magában és megpróbál továbblépni. Nincs egzakt megoldás, ami biztos, hogy valami örökké megváltozik.

Amiért a Pieces of a Woman bizonyára hosszú ideig fennmarad a köztudatban, az a produkció első félórája. A szülést egy hosszú, 24 percig tartó vágatlan jelenet mutatja be. A színdarabot idéző epizód tudatosan nélkülözi a vágás adta kibúvókat: nincs menekvés vagy búvóhely, ezt végig kell néznünk. Az operatőr folyamatosan váltogatja a tempót és a fókuszt, egyszerre enged bepillantást az élet egyik legintimebb pillanatába, ugyanakkor bizonyos mértékű távolságtartás is felfedezhető - mindezt a kézi kamera felvételekre jellemző életszerű módon, de a kellemetlen remegések nélkül (persze ezt segítette egy digitális stabilizátor). Mundruczó Kornél ihletett érzékkel irányította az operatőrt egy fülesen keresztül, mikor épp mit mutasson. Garantáltan görcsben tartja a gyomrunkat, és semmit nem befolyásol, hogy előre ismerjük a végkifejletet. 

 

pieces2.PNG

Számtalan szimbólum ékesíti a művet: az elmúlás, az újrakezdés és az élet metaforái, a leeresztő labda, az olvadó hó, az épülő híd, a csírázó magvak és az abból kinőtt almafa.

Mundruczó Kornél, mint a The Crown nagy rajongója választotta ki a főszerepre Vanessa Kirby-t. A színésznő a forgatókönyv elolvasása után azonnal Budapestre utazott, lelkesedése nagyon imponált a rendezőnek. A brit színésznő be akart törni az értelmiségi filmek világába (egyúttal elhagyni a Mission Impossible és Halálos iramban franchise skatulyáit), amire jobb lehetőséget nehezen találhatott volna. A brit színésznő első főszerepében magasan meghaladta az elvárásokat: máris a 2021-es Oscar-díj egyik nagy favoritja. S bár a szülési jelenetet hitelessége után ez elképzelhetetlennek tűnik, a színésznő még sosem szült gyereket. Felkészülésként számtalan házivideót nézett meg, hivatásos bábákkal beszélgetett és még egy szülésen is részt vett - aminek érdekes anekdotája, hogy a friss anyuka a színésznő és a The Crown nagy rajongója.

A film férfi főszereplőjét, Shia LaBeoufot egyelőre szexuális zaklatási vádjai miatt tiltólistán szerepeltetik Hollywoodban - hogy mi lesz a történet vége, nem tudjuk. Martha anyjaként a híres Ellen Burstyn-t csodálhatjuk, aki holokauszt túlélőként vért akar látni, Chris szerepében pedig Benny Safdie tűnik fel, aki egy másik csúcskategóriás Netflix-film, a Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems) írója-rendezője.

A Pieces of a Woman, mint a gyász és a női lélek különböző stádiumait bemutató tanulmány, egy felejthetetlen alkotás, ami büszkévé teszi a magyar embereket.  

Érdekesség, de a film alapötletét az alkotók beadták a Filmalaphoz is, ők azonban visszadobta az ötletet - biztosat nem lehet tudni, de bizonyára a Geréb Ágnes ügynek volt köze a visszautasításhoz. Ám a döntés végül szerencsésnek mondható, mivel az amerikai-kanadai forgalmazásnak köszönhetően még több emberhez jut el ez a szenzációs film - amire még Martin Scorsese is csettintett egyet. 

Címkék: film, hollywood, Filmfa