10 "lenézett" színész fenomenális alakítása

asasasas.png

A címben szereplő idézőjel indokolt, mivel kissé túlzás, hogy lenézzük a listában szereplő színészeket, de valljuk be, ha ugyan nem is mindegyiküknél, de a legtöbbjüknél sok esetben felmerül színészi tehetségük minőségének kérdése.

Ám pont ezek, a listában szereplő filmek (és az emlegetett színészek alakításai) a kétségbevonhatatlan bizonyítékai annak, hogy igenis kiváló színészekről beszélünk - csak épp a megfelelő film, szerep, rendező vagy bármi is kellett ahhoz, hogy ezt a fényességet meglássuk. 

De ne is szaporítsuk a szót, jöjjön a lista:

10. Gérard Depardieu - Pofa be!

A listán talán a legkevésbé lekezelt színészről beszélünk, Európában hatalmas népszerűségnek örvend, de sokan beskatulyázták a barátságos behemót szerepébe, mint például a jó öreg Obelix. Ennek ellenére a drámai szerepeiben is kiváló, többek között Jean Valjean-t se alakította olyan jól senki filmvásznon, mint ő A nyomorultak 4 részes, televíziós miniszériás adaptációjában. 

Na de amit a Pofa be! című felejthetetlenül vicces filmben előrántott magából a francia színész, az valami elképesztő. Minden mimikája, minden apró, esetlen mozdulata azonnali röhögésre ingerel, annyira hitelesen játssza az idióta, suttyó Quentint. Az egyik legviccesebb film a világon, elsősorban Depardieu-nek köszönhetően. 

Tais Toi ! Scene culte Merde Ruby on Make a GIF

 

9. Marlon Wayans - Rekviem egy álomért

A Wayans színészcsalád egyik tagja, az elsősorban testvérével, Shawn Wayans-szel ökörködő Marlon egy, a filmográfiájára jellemző bugyuta filmektől (Horrora akadva, Feketék fehéren, Ne légy barom-filmek) merőben eltérő alkotásban, a Rekviem egy álomért című drogdrámában csillogtatta meg drámai tehetségét, mint küszködő heroinista. Jared Leto mellett ugyan csak egy kis mellékszerep jutott neki, azonban azt maximális teljesítménnyel hozza le, öröm nézni, eszünkbe se jut Lö dög vagy Kurta (bár tagadhatatlan, hogy azokban a szerepekben is zseniális).

Charles carson marlon wayans darren aronofsky GIF - Find on GIFER

 

8. Casey Affleck - A régi város

Szintén egy olyan emberről beszélünk, akinek helye Hollywood A-kategóriás színészei között csak a pályája legelején volt kérdéses - amíg mindenki csak Ben Affleck kisöccseként könyvelte el. A fiatalabb fivér azonban mára bőven túlnőtte bátyját, amelynek talán legfényesebb bizonyítéka minden idők egyik legjobb drámája, A régi város. Affleck, a szörnyű gyászán túllépni képtelen családfő szerepében minden kétséget eloszlat tehetségét illetően, nem véletlenül söpört be a szerepért szinte minden elképzelhető díjat.

Best Manchester Movies GIFs | Gfycat

 

7. Ryan Gosling - Drive

Ryan Gosling hosszú ideig mint az épp ügyeletes szépfiú lett elkönyvelve, és sok filmjébe ki is szolgálja/szolgálta az erre éhes közönségét. Ezért is volt meglepő a 2011-es Drive, amely mint film is kiemelkedően teljesített, de Gosling mindenkit meglepett a szűkszavú, hidegvérű kaszkadőr szerepében, aki mellékállásban bűnözőknek segít meglépni a tetthelyekről, pl. (ha csak az első 10-20 percet idézzük fel) minden idők egyik legérdekesebb autós üldözési jelenetében. Gosling alakítása azóta is mérföldkő mind a színész karrierjében, mind a filmtörténetben.

Drive ryan gosling GIFs - Get the best gif on GIFER

 

6. Robert Pattinson - Jólét

Robert Pattinson már régóta (és nem mellesleg tudatosan) levetkőzte az Alkonyat-béli csillogó vámpír sztereotípiáját. Rendre a művészfilmes berkekben oly népszerű rendezők kegyeit keresi, és furábbnál furább filmekben vállal (készakarva) főszerepeket. Történetesen ő jelentkezett be a roppant tehetséges Safdie-fivérek pszichedelikus krimijének, a Jólét (Good Time) mozgató karektere, Connie Nikas szerepére is. A pitiáner rabló visszamaradott öccsét próbálja kimenteni a rendőri-kórházi őrizet alól, de semmi sem olyan könnyű, mint látszik. Őrült éjszakának néz elébe, ahol a legváratlanabb mozzanatok tekergetik jobbra-balra a nézők agyát. 

Connie Nikas - Good Time | Robert pattinson movies, Robert pattinson, Robert

 

5. Jamie Dornan - The Fall

Jamie Dornan A szürke ötven árnyalátával vált első számú közellenséggé, a szadista milliárdos karakterét nem tudta nyugodt gyomorral befogadni a társadalom nagy része. A színész Hollywoodban született, annyi érdekességgel, hogy nem az amerikai, hanem az északír verzióban. Így már nem meglepő az a tény se, hogy ő kapta meg a Belfast utcáin játszódó sorozat, a The Fall (magyarul Hajsza) egyik főszerepét, ahol már szakállal keseríti meg a nők életét - hidegvérrel. Paul Spector karaktere egy váratlan húzás volt a készítők részéről, érdemes adni neki egy esélyt.

jamie dornan gifs Page 7 | WiffleGif

 

4. David Carradine - Kill Bill 2.

A kungfu egyik amerikai úttörője pályája elején/közepén főként harcművészeti (és szemétre való ZS-kategóriás) filmekben szerepelt - és mint sok más hasonszőrű kollégáját, őt sem vették sosem komolyan. Szerencséjére azonban egy bizonyos Quentin Tarantino gyerekkorában rajongással nézte a filmjeit, és később felnővén meg is adta fiatalkori bálványának a lehetőséget: az amerikai rendező talán legjobb filmje, a Kill Bill címszerepét. Bill (már ha nem számítjuk a hangját és a kezét) ugyan csak a második részben tűnik fel kiélesedve, legalább annyira mély benyomást kelt, mint a végig színen lévő Uma Thurman. Egyszerűen megunhatatlan 4 és fél óráról beszélünk, a filmkészítés csúcsa ez. 

Latest David Carradine GIFs | Gfycat

 

3. Justin Timberlake - A közösségi háló

Az elsősorban zenészként sikeres Justin Timberlake-nél jogos lehet a kritika, hogy cipész maradjon a kaptafánál. Sok esetben valóban tragikus, mikor az eredeti szakmájuk szerint énekesek vagy épp sportolók próbálnak színészként helytállni, de az utóbbi idők filmtermését látva kimondhatjuk, hogy Timberlake színésznek is született tehetség. Kiváltképp A közösségi háló című Facebook-film érdemel említést (ami egyébként a fent említett Tarantino kedvenc filmje a 2010-es évekből), amiben egyszerűen lubickol Sean Parker intrikus szerepében. 

movie justin timberlake shade the social network sips tea sean parker  trending #GIF on #Giphy via #IFTTT http://gp… | Justin timberlake, Social  networks, New trends

 

2. Orlando Bloom - Élesítve

Legolas-ként és William Turnerként a közönség szerette, de a kritikusokra sosem tett mély benyomást az angol színész. Igaz, nagyon sok szerepe ezeken kívül nem volt (ha csak összeszámoljuk, a Gyűrűk és a Kalózok széria összesen eddig 11 részt számlál), de a most emlegetett Élesítvében (Unlocked) egy teljesen új formáját hozzá: egy agyontetovált ügynököt, aki igen érdekes jellemfejlődésen megy keresztül. Nem sokat, talán ha 10-15 percet van a képernyőn, de azzal el is lopta a show-t a többi színésztől (pedig a főszereplő Noomi Rapace mellett még Michael Douglas és John Malkovich is feltűnik). Azóta se tudjuk, honnan jött ez a szikra.

A filmről: muszlim terroristák, női akcióhős, bunkó főnökök, sorozatos árulások, gyilkoló vírus, robbantások és számtalan áldozat. Vajon mik ezek? A válasz: egy méltatlanul mellőzött akciófilm pompásan vegyített összetevői. A kritikus lehordták, én imádtam. Nekem higgyetek!

UNLOCKED (2017): New Trailer From Orlando Bloom, Noomi Rapace, Toni  Collette … | The Movie My Life

 

1. Adam Sandler - Csiszolatlan gyémánt

Ám, ha van a címben szereplő kijelentésnek tényleges csúcsa, az semmi más nem lehet, mint roppant irritáló pojácák szerepeiben tetszelgő Adam Sandler atomvillanás szerű alakítása a Csiszolatlan gyémántban.

Nem kéne meglepődnünk, amikor egy színész nagyon ügyesen játszik el egy karaktert - elvégre ez a munkája, nem? De sajnos Adam Sandler részéről borzalmasabbnál borzalmasabb filmekhez vagyunk szokva, mi több, még ő is tragikusan játszik bennünk - nyilván nem erőlteti meg magát. Ehhez képest is (vagy talán épp ezért) volt meghökkentő, amit a hóhányó ékszerész szerepében leművel. Howard Ratner egy látványosan zsidó kupec, a New York-i gyémánt árus tömeg egyik jellegtelen napszámosa. Egyik napról a másikra él, halmozza az adósságait (amit épp kölcsönkér, abból kifizeti a másikat), folyamatosan új kibúvókon, új bizniszeken agyal, de valójában csak egyetlen célja van: nagyobb balesetek és végtag vesztés nélkül túlélni az adott pillanatot.

Sokan Oscar-díjat kiáltottak (a háromszor díjazott Daniel Day-Lewis szintén odáig volt az alakításért), ám ez végül nem jött össze, sőt még a jelölés sem. Mikor az újságírók a hiányosságról érdeklődtek, egy névtelen akadémiai tag nyilatkozatában nem értette, hogy Sandler múltbéli pocsék produkciói után hogyan is várhatta bárki a jelölést. Ez szerintem mindent elmond az Oscar-díj nívójáról. Nem az adott alakítást nézik, hanem a teljes életművet? Ez mit képvisel?

Az pedig más kérdés, hogy a film egész hangulata, egyedi stílusa és zenei világa elképesztően hatásos, felejthetetlen és magába szippantó – volt olyan, akit nem rázott ki a hideg a film végi Gigi D’agostino szám alatt? (Szintén a Safdie-fivérek alkotása)

Uncut Gems Adam Sandler GIF - Uncut Gems Adam Sandler This Is How I Win -  Discover & Share GIFs

Címkék: Filmfa