A film, ami világhírűvé tette Matthew McConaughey-t

Watch the moment Matthew McConaughey proved he was Oscar-worthy | EW.com

Ha ölni kell (A Time to Kill)
1996

Carl Lee Hailey 10 éves kislányát brutálisan megerőszakolja és félholtra veri két bedrogozott, rasszista férfi. A férfiakat később letartóztatják, s annak rendje és módja szerint bíróság elé állítják. Hailey ebbe nem nyugszik bele, elbújik a tárgyalás előtti éjjel a bírósági épületben. Amikor elővezetik a két gyanúsítottat, előbújik és egy gépfegyverrel cafatokra lövi őket. Balszerencséjére a két férfit kísérő rendőr lábát is eltalálja, amit később amputálni kell.

Hailey-t élve elfogják. Hosszú és szövevényes tárgyalásra készülhet. Ügyét egy fiatal, ambiciózus ügyvéd, Jake Brigance vállalja el. Nem csak a vérprofi és félpszichopata ügyésszel kell megküzdenie, hanem – lévén Hailey fekete – az USA déli területire jellemző, rasszista közhangulattal is szembe találja magát. Az egyik meggyilkolt erőszakoló bátyja a Ku Klux Klán nagy varázslójának segítségét kéri. A Brigance család hamarosan halálos veszélybe kerül.

***

A rendező, Joel Schumacher két hírhedt Batman-filmje (Mindörökké Batman és Batman és Robin) között készítette el a szóban forgó produkciót, bár nem ez volt az első Grisham-filmje. Az ember, aki saját bevallása szerint élete során húszezer férfival feküdt le, a szenzációstól szörnyűségesig tartó skála minden értékét felvette a filmjeivel. Említsünk meg kettőt a szenzációsak közül: az Összeomlás, amiben Michael Douglas unja meg a modorosságot és kezd őrjöngő ámokfutásba; valamint A fülke, amiben pedig Colin Farrell omlik össze idegileg, mikor egy mesterlövész fogva tartja egy telefonfülkében.

Watch A Time to Kill (1996) | Prime Video

A filmben összesen 7 Oscar-díj egyesül: Sandra Bullock (A szív bajnoka), Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam), Chris Cooper (Adaptáció), Brenda Ficker (A bal lábam), Octavia Spencer (A segítség) és Kevin Spacey (Közönséges bűnözők, Amerikai szépség). Igaz, ebből akkor, 1996-ban még csak kettő szobor volt a jogos tulajdonosánál. Kvízkérdés: melyik kettő?

A szerzőről

A film a jogi köteteiről ismert író legelső könyvéből készült. John Grisham 1989 óta ír regényeket. Eredeti foglalkozása szerint (mily meglepő) ügyvéd és aktívan praktizált egészen az irodalmi pályafutása kezdetéig. Mindez meg is mutatkozik írói stílusában: könyveiben szinte mindig központi szerepet kap egy jogász és történetei szinte kizárólag érdekes, jogi témákat dolgoznak fel – ahol sok esetben a szervezett bűnözés üti fel a fejét. Grisham a 21. század egyik legsikeresebb írója, művei hatalmas példányszámban fogynak, de szerencsére minden évben megjelenik egy újabb remekmű.

A Chat With John Grisham | News and Features | Style Weekly - Richmond, VA  local news, arts, and events.

Plusz infó: Grisham az egyike annak a mindössze három írónak, akinek az első regényének első kiadása több mint 2 millió példányszámban jelent meg. A másik kettő: Tom Clancy (Vadászat a Vörös Októberre), kinek neve főként a kém és katonai történetekkel olvadt egybe, valamint J. K. Rowling, de valahogy úgy érzem, hogy az ő első regényét nem kell bemutatnom.

***

3 letehetetlen Grisham-könyv

1] A cég

Mitch, a fiatal jogász alighogy befejezte az egyetemet, kiváló eredményei következtében rögtön kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy neves jogi cégtől. Hatalmas fizetés, elképesztő juttatások, ház, kocsi stb. Azonban ahogy halad az idő, Mitch kezdi kapiskálni, hogy feltehetőleg nem a legártatlanabb ügyfélkörrel dolgozó céghez szerződött. És itt a hűtlenséget keményen megbüntetik...

A regényből készült filmet (1993) Sydney Pollack rendezte, Tom Cruise és Gene Hackman főszereplésével.

2] A Pelikán ügyirat

Darby Shaw, a fiatal ügyvéd palánta rossz helyre tenyerelt: egyik dolgozatában egy szörnyű, környezetvédelemmel kapcsolatos ügy részleteire derít fényt. Hogy mennyire szörnyű, azt a dolgozattal kapcsolatba kerülő emberek holttestei bizonyítják. Darby-nak menekülnie kell, amiben az újságíró Gray Grantham lesz a segítségére. Egy bérgyilkos azonban követi őket.

A regény készült filmet (1993) Alan J. Pakula rendezte, Denzel Washington és Julia Roberts főszereplésével.

3] Az ügyfél

A 11 éves Mark rossz helyen volt, rossz időben - egy épp öngyilkosságra készülő ügyvéd egy súlyos vallomást oszt meg vele végperceiben. Mark talpraesett kölyök és tudatosul benne, hogy ennek a titoknak az ismeretével nem sokáig húzza. Így ügyvédet keres, s végül a mindössze négy éve praktizáló Regina Love vállalja el védelmét. Ám mint minden Grisham-regényben, ebben is rémes veszedelmek kísérik a hőseink sorsát.

A regényből készült filmet (1994) Joel Schumacher rendezte, Susan Sarandon, Tommy Lee és Brad Renfro főszereplésével.

 

Címkék: Filmfa