Horror-hét a Netflixen: 4. lövés - Vaksötét

thumb-1920-788488.jpg

Három fiatal suhanc azzal egészíti ki a zsebpénzét, hogy puccos házakba törnek be. Persze szigorúan figyelnek, nehogy nagy kihágáson ne kapják őket, amiért már börtön járna - így például készpénzt nem lopnak, és arra is figyelnek, hogy az eltulajdonított áru értéke ne legyen túl magas. De azért valljuk be: ez nem egy tisztességes módja a pénzkeresetnek. Főhősnőnket, Rocky-t az motiválja, hogy minél előbb kiszabadítsa kishúgát az otthoni, mérgező közegből: anyjuk ugyanis alkoholista/drogfüggő és erőszakos, rasszista pasiját is otthon tartja. 

A suhancoknak sincsenek kötélből az idegeik, abba is akarják már hagyni ezt a foglalkozást, de még egy utolsó, bomba bulit bevállalnak: a férfi, akihez betörnek hatalmas pénzösszegen csücsül, és mellesleg vak. Könnyű melónak tűnik, kihagyhatatlan lehetőség. Nagyobbat nem is tévedhették volna...

stephen-lang-dont-breathe-movie.jpg

Zseniálisan eredeti forgatókönyv. Vérfagyasztó atmoszféra. Feszültség hátán feszültség. Pokolian ördögi fő gonosz. És a meglepő fordulatok. Ezektől válik remekművé és emlékezetessé ez a horror-thriller. 

A külső felvételeket Detroitban, ám a belsőket itt, Magyarországon vették fel, egész pontosan Pomázon. Így sokkal olcsóbb volt a produkció gyártási költsége, amiből kifolyólag a rendező, Fede Alvaraz nagy alkotói szabadságot kapott. Nem mintha annyira kellett volna aggódni a pénzügyek miatt: a film 10 millió dollárból készült, ehhez képest összesen közel 157 millió dollárt hozott a konyhára. Bár őszintén szólva nem csodálkozom: ami jó, az jó. Készül is a folytatás, elméletlen idén jelenik meg, aztán kitudja.

a4f7f065c61248c08693d3222a93a7db.jpg

A színészek viszonylag ismertek, Stephen Lang (a vak úr) az Avatar-ból, Jane Levy a Kertvárosba száműzvé-ből, Dylan Minnette pedig a 13 okom volt-ból lehet ismerős. És meglepő módon mindenki kifogástalanul hozza a szerepét! Ami még nekünk, magyaroknak érdekes lehet: egy hazai színésznő, Törőcsik Franciska is feltűnik a filmben, de azt biztos nem mondom el, hogy milyen szerepben... 

Konklúzió: egy nagyon ötletes és újszerű koncepció tökéletes megvalósulása. Feszült, hidegrázós, többször nézős film.

10/8.5

2016
Rendező: Fede Alvarez
Főszereplő: Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette
Mafab-link: Vaksötét

 

 

Címkék: Filmfa