Borzongató a Netflix legújabb skandináv horrorja

...és nem a jeges tájak miatt. Red Dot-review

reddot.png

A nyomasztó krimik/thrillerek/horrorok gyártásában tagadhatatlanul a skandinávok járnak az élen Európában. Mindig izgatottan várjuk, milyen új darabbal örvendeztetnek meg minket az északiak. Ezúttal Svédország jelentkezett be az ügyeletes rémisztgető szerepére, és cseppet sincs Lagom érzésünk.  

Egy (mondhatni) romantikus lánykéréssel indul a mű, de eltelik másfél év és az idill elillan: Nadja és David kapcsolata hullámvölgybe került. Ám mint kiderül, Nadja gyermeket vár, így muszáj rendbe hozniuk a házasságukat. David előáll egy jó ötlettel: utazzanak el romantikus kirándulásra, sarki fényt nézni a havas hegyekbe. Már a "nyaralás" eleje sem zökkenőmentes, de az igazán nagy galiba csak ezután jön: az esti sátrazás közben felfigyelnek egy vörös lézerpontra, ami kísértetiesen hasonlít a mesterlövész puskák célzófényére... és hamarosan el is dördül az első lövés.

Nadja és David pokoljárása megkezdődik.

S habár a filmben a legtöbb horror klisé felfedezhető (így a lerobbant benzinkút, a baljós idegenek, a furcsa fogadósok és egy kutya, aki megérzi a veszélyt), a Red Dot mégis kiemelkedik a modern horrorfilmek tömegéből: gyomorszorító, fájdalmas és ördögien szadista. Helyenként igencsak meglepő fordulatokat tartogat és rég láttunk ennyire erőszakos (lelkileg-testileg egyaránt) filmet. Ugyan messze nem az utóbbi évek legkreatívabb horrorja (az A platform), de erőteljes és műfajilag hibátlan alkotás.

A brutális képsorok miatt gyenge idegzetűeknek határozottan nem ajánlott.

Hossza mindössze 82 perc, úgyhogy egy pofátlanul hosszú ebédszünetbe simán belefér - bár közben nem nagyon tudtok majd enni. Elalvás előtt semmiképp nem ajánlott...

Címkék: Filmfa