Létezik ennél menőbb dolog a világon?

philippe-petit.jpg

Egy francia, kezdő artista egy fogorvosi rendelőben, egy újságban megpillantja New York ikonikus, frissen épülő ikertornyait és azonnal az épületek megszállottjává válik: az lett a fiatal fiú életének fő célja, hogy átsétálhasson a két épület között, egy kifeszített kötélen. Álmára a gondos tervezés és a sok gyakorlás miatt 6 évet kellett várnia, de ami késik, nem múlik...

1974. augusztus 7. - a New York-i járókelők egy borús reggelen, a munkába igyekezve egy magányos alakra lesznek figyelmesek - közel 420 méteres magasságban. Az alak a mindössze 24 éves Philippe Petit, aki a két World Trade Center torony között kifeszített drótkötélen járkál, oda és vissza. Néha leül, le is fekszik, meditál - bizonyára nagyon jól érzi magát a magasban. Kis idő elteltével már mindkét toronyban rendőrök egész hadserege győzködi, hogy ugyan jöjjön már le. De Petit tartja magát: a mutatvány végül közel 45 percig tartott, és az egész világ felfigyelt a fiatal úttörőre. 

Az egész cselekményben az a legvagányabb, hogy Petit nem egy profi szakértők, mérnökök és más egyéb hivatalos közegek szakembereinek segedelmével hajtotta végre a veszélyes mutatványt - az egészet ő maga és szedett-vedett csapata tervezte meg hosszú idő alatt, s mindezt teljesen illegálisan hajtották végre. Komolyan kérdezem: létezik ennél menőbb dolog a világon?

Akiket részletesen érdekel a sztori, annak jó hírrel szolgálhatok: a hihetetlen történetet két film is feldolgozta. Az egyik a 2009-es legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat (és a BAFTA-fődíjat) bezsebelő Man on Wire, ami főként az akció előkészületeire koncentrál, részletesen bemutatva a szereplőket és legyőzendő akadályokat. 

undefined

A másik pedig egy játékfilm, Robert Zemeckis rendezésében. A Kötéltánc (The Walk) a Netflixen is elérhető film, amely szórakoztató keretek között mutatja be a sztorit, Joseph Gordon-Levitt főszereplésével. Természetesen mindkettőt érdemes megnézni!

The Walk (2015) - IMDb

Címkék: Filmfa