Egy méltatlanul elfeledett, de zseniális Bond-dal

qua.jpg

Abban azt hiszem sokakkal megegyezhetünk, hogy Sean Connery mellett Daniel Craig a legjobb James Bond - legalábbis az én, szubjektív vélemény szerint. Első etapja, a Casino Royale minden idők legjobb akciófilmje - erre 10+1 érvet sorakoztattam fel ebben a cikkben. Viszont a második forduló, A Quantum csendje nem igazán nyerte el a közönség tetszését... pedig szinte minden adott volt: Marc Forster, a tehetséges rendező, Olga Kurylenko és Gemma Arterton, mint az ultra dögös Bond-lányok, és Mathieu Amalric, a gennyláda fő gonosz. Ráadásul 220 millió dollárba került. De valahogy nem működött, szinte egyetlen jelenet sem maradt meg az ember emlékezetében, érthetetlen volt, katyvasz és semmiféle Bond-varázs nem volt tapasztalható.

Mondjuk az sem segített, hogy az eredeti címet sikerült teljesen félreértelmezni: hogy a fenébe lett a Quantum of Solace-ból A Quantum csendje? A solace vigaszt jelent, ráadásul a birtokos szerkezetet sem sikerült eltalálni - az meg már más kérdés, hogy semmi értelme az egésznek.

Sajnos filmmel együtt az aktuális Bond-slágert ugyanúgy lehúzták - méltatlanul. Jack White, akit a legtöbben White Stripes énekes-gitárosaként ismerhetnek egy zseniális dalt rakott össze a mozgóképhez. White gitározik, zongorázik, dobol és persze énekel a dalban, és meglepő módon csatlakozott hozzá Alicia Keys is. 

A Bond-dalok történetében először került sor duettre. A külön-külön is zseniális hangú énekes nagyon jól működik egymás mellett. 

Érdekes módon a legtöbb kritika önmagában nagyszerűnek tartotta a dalt, de nem szerették, mint James Bond-dalt. "Nem igazán illik bele a 007-es életműbe..." - mondták. ???

Alicia Keys & Jack White - Another Way To Die

Jack White & Alicia Keys: Another Way to Die (2008)

Gyorsan rákerestem a Bond-dalokra. Mint vártam, számos olyan listát találtam, ahol valaha született 10 legjobb filmslágert rangsorolja, és sajnos egyik sem szerepelt a szóban forgó szám. 

Ami az összes listán szerepelt:
- Madonna: Die Another Day
- Paul McCartney & The Wings: Live And Let Die
- Adele: Skyfall
- Chris Cornell: You Know My Name (ami amúgy a kedvencem)
- Tina Turner: GoldenEye

Aktuális: Billie Eilish a legújabb Bond-dallal (No Time to Die) behúzta a 63. Grammy-díjátadó egyik fontos díját (Legjobb film- és más vizuális média számára írt dal kategória), és persze emellett ő vált a legfiatalabb zenésszé, aki egy 007-es film dalát írta. Érdekesség, hogy előbb kapta meg a díjat, minthogy maga a film megjelent volna. De miért övezi ekkora hírverés mindig az aktuális James Bond-etap készült dalt? 

 

 És hogy miről is beszéltem eddig:

Címkék: Filmfa