Horror-hét a Netflixen: 2. fúrás - Dr. Halál (The Dentist)

dentist-1996_1.jpg

A fülöp-szigeteki direktor, Brian Yuzna számos, elsősorban "gagyiságukról" emlékezetes horror filmmel ajándékozta meg a műfaj fanatikusait - nem is gondolnánk, hányan rajonganak az efféle trash-filmekért. Többek között én is. 

Yuzna producerként kezdte a pályáját, és már az első produkciója hatalmas magasságokba emelkedett: a Re-animátor, melyben egy neonzöld szérum segítségével feltámaszthatóak a holtak, szinte azonnal kultfilmmé avanzsált. Később folytatódott a sor a Tágra nyílt elmével és a Babákkal (az eddig említett mindhárom filmnek Stuart Gordon a rendezője, kettejük karrierje szorosan összekapcsolódott), és sejthető volt, hogy Yuzna előbb-utóbb önállóan is kipróbálja a rendezési feladatokat. Nem kellett sok idő, két, kevésbé ismert film után Yuzna egy hatalmas robbantott: megrendezte a Dr. Halált, amelyet azóta is a szadista B-filmek koronázatlan királyaként emlegetnek. 

Ízlésesen berendezett villa, nagy ablakokkal és makulátlanul fehér falakkal. Hatalmas medence. Gyönyörű, szőke, vakítóan fehér fogsorú feleség. Jól jövedelmező magánpraxis. Lexus autó. Ezek mind-mind Dr. Feinstone fogorvos úr birtokában vannak - úgy tűnik, valaki ivott a Siker Elixírjéből.

Ám úgy tűnik, egy ponton elmúlt a varázsszer hatása, ugyanis Feinstone-t gyönyörű felesége megcsalja a nem rég felvett medencés fiúval. Mikor a fogorvos szemtanúja lesz a házasságtörésnek, valami megbomlik az elméjében: semmi másra nem vágyik, csakhogy bosszút állhasson. De nehogy azt higgyük, hogy megelégszik hűtlen felesége szájának átszabásával: innentől kezdve az össze páciense (főként a szájuk/fogsoruk) halálos veszélyben van. 

The Dentist (1996) | MUBI

Számtalan ember rémálma vált valóra ezzel a filmmel. Ki ne gondolkozott volna már el azon, milyen poklot képes okozni egy tébolyult fogorvos a fogorvosi székben. Nem véletlenül mondják sokan:

egy jó fogorvos aranyat ér.

A film igen mostoha körülmények között készült: mindössze 18 nap alatt vették fel, és annyira kevés pénz állt a rendelkezésre, hogy egy ponton Yuzna a saját hitelkártyáját adta oda a stábtagoknak, hogy hiteles fogorvosi kellékeket vásároljanak. Szerencsére ezeket végül megkapták kölcsönben, így a direktornak nem kellett annyira mélyen a zsebébe nyúlnia. Külön érdekesség: egy aprócska szerepben feltűnik Mark Ruffalo is, bár ő (spoiler) nem ül bele a fogorvosi székbe.

Konklúzió: ha egy másodpercre se vesszük komolyan, akkor minden másodpercét élvezni fogjuk. Hátborzongató és humoros egyszerre. 

10/7

1996
Rendező: Brian Yuzna 
Főszereplő: Corbin Bernsen, Linda Hoffman
Mafab-link: Dr. Halál

u.i.: Dr. Halál címmel megjelent egy másik film is, ami Jack Kevorkian (az eutanázia úttörője) életét dolgozza fel. Merőben más téma a kettő, ám azt is érdemes megnézni.

Címkék: Filmfa