A Drive-tól a Star Wars-ig: Oscar Isaac bámulatos életútja

5b8ea273200000430034be96.jpeg

2021. március 9-én lett 42 éves Oscar Isaac, aki már ilyen fiatalon is olyan magasságokba emelkedett, amire más élete legvégén is jóízűen csettintene egyet. És hol van még a pályafutása vége? Hogyan vált a közép-amerikai zenész fiúból, a jelenkor egyik legsikeresebb sztárjává?

Isaac 1979-ben született Guatemalavárosban. ám nem sok időt töltött egzotikus szülővárosában: családja már 5 hónapos korában átvándorolt Miami-ba, így Oscar már az Ígéret földjén nőtt fel. Szigorú protestáns neveltetésben részesült, ennek ellenére igazi bajkeverő volt: tűzjelzőket kapcsolt be, falra firkálgatott és a szokásos diákcsínyek aktív résztvevője volt... végül el is tanácsolták a vallásos magániskolából. 

Színészi pályája egy színdarabbal kezdődött. Színművészi tanulmányait 2001 és 2005 között végezte, a New York-i Juilliardon. Legelső filmszerepét a teljesen ismeretlen Illtown-ban kapta meg, mint medencés fiú (ironikus, hogy a mű végül úgy lett ismert, mint "Oscar Isaac első filmszerepe".

A szakma a Balibo-ban (2009) nyújtott alakítása után figyelt fel rá, ahol a Nobel-díjas kelet-timori vezetőt, José Ramos-Hortát formálta meg. A 2010-es évek elején több nagy hollywoodi produkcióban játszott mellékszerepet:

- a zseniális Drive - Gázt!-ban Carey Mulligan börtönviselt férjét játszotta el,
- a Russel Crowe-féle Robin Hood-ban John herceg szerepét kapta,
- Zack Snyder megosztó Álomháborújában pedig Blue Jones karakterét formálta meg. 

A nagy áttörés azonban 2013-ig váratott magára: ekkor kapta meg Isaac a Coen-testvérének legújabb filmje, a Llewyn Davis világa főszerepét (a film elnyerte a Zsűri Nagydíját Cannes-ban). Egy küszködő zenészt alakít, aki a 60-as évek Amerikájában kíván kitörni a szürke tömegből. Roppant tehetséges, de sehogy sem sikerül kitörnie. A szerepért Golden Globe-díjra jelölték.

inside-llewyn-davis-cat.jpg

Lassan az egész világ megismerte a nevét. Fontos szerepet kapott a Kétarcú januárban, amiben Viggo Mortensen és Kirsten Dunst szerelmébe "mászik bele". 2015-ben Alex Garland világhírű sci-fi thrillerében, az Ex Machina-ban egy vállalatigazgatót, a mesterséges intelligencia úttörőjét formálta meg.

Igazán nagyot azonban ezután durrantott: a Star Wars: Az ébredő Erőben megkapta Poe Dameron szerepét, aki a legújabb Star Wars-trilógia egyik központi karaktere (mondhatni, egy modern kori Han Solo). Az X-szárnyú-pilótájaként rengeteg gyerek (és persze felnőtt) hősévé vált, és visszavonhatatlanul A-kategóriás sztárrá avanzsált. 

Az új trilógia filmjei között olyan slágerekben játszott fontos szerepet, mint a X-Men: Apokalipszis (a címszereplő fő gonosz), a Neflix sci-fi Annihilation (Expedíció) és az Addams Family animációs filmes feldolgozása (amiben Gomez Addams hangját kölcsönözte).

Legközelebbi nagy blockbustere a Denis Villeneuve-féle Dűne lesz, és bizonyára nem lesz az utolsó tétel ebben a lenyűgöző életműben. 

Címkék: Filmfa