Golden Globe 2021 tippek – Kire fogadj a díjkiosztón?

Esélylatolgatások: sok a tuti tipp, de lehet néhány meglepetés...

goldenglobe_1.png

Vasárnap (02.28) megrendezésre kerül az Oscar előfutárának, kisöccsének és főpróbájának is sokszor becézett Golden Globe-gála. Már nagyon várjuk, hova kerülnek a díjak. De hogyan lehet rá fogadni?

Néhány nagyobb, külföldi sportfogadó oldal kínálatában szerepelnek a díjkiosztó kategóriái, így megtippelhetitek, melyik lesz a legjobb film, legjobb színész stb. Ugyan meggazdagodni valószínűleg nem lehet belőle (főleg azért, mert az egyes piacokat nem lehet kombinálni, csak egy-egy külön fogadást köthetünk), ennek ellenére nagyobb összegeket is leakaszthattok, ha jól tippeltek - ugyanis, ha megnézzük a díjkiosztó legnagyobb kategóriáit, számos, meglepően magas odds-szal találkozhatunk. Ezekből jön most egy kis ízelítő.

Legjobb film (dráma kategória)

A két legnagyobb esélyes, A nomádok földje (Nomadland), valamint a A chicagói 7-ek tárgyalása egyaránt 2.10-es szorzóval fogadható meg, a soron következő filmek (Mank, Ígéretes fiatal nő) odds-sza már igen magas, 13x-os. Ebben a kategóriában minden bizonnyal nem érdemes az esélytelenebbre fogadni, szinte biztosra mondható, hogy az első kettő közül kerül ki a nyertes.

1_1.jpg

A chicagói 7-ek tárgyalása sokkal jobban teljesíti a „Golden Globe/Oscar-receptet”, mint a már-már művészfilm határán mozgó Nomadland. Chloé Zhao, a Nomadland kínai rendezője 1.15-el vezeti a legjobb rendezői kategóriát, így az ő győzelme szinte borítékolható, ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a fődíjat A chicagói 7-ek tárgyalása fogja elvinni (de ha ezt nem, az Oscart már tuti).

Legjobb film (vígjáték vagy zenés film)

Érdekes módon itt az amerikai történelmet musical formájában feldolgozó Hamilton (1.91x) vezet, de szorosan a nyomában van a Borat második része (2.25x). Roppant eltérő alkotásokról beszélünk, és ha mondjuk a Borat első részéről lenne szó (ami szerintem konkréten a valaha készült legjobb vígjáték és klasszisokkal jobb, mint a második rész), akkor nem is lenne kérdés, hogy a nagyobb odds-ra fogadjuk – így viszont marad a Hamilton az esélyes. Azonban a Borat kettőnek sem kell csüggednie: a legjobb színész (Sacha Baron Cohen – 1.44) és legjobb színésznő (Maria Bakalova – 1.25) kategóriában abszolút favoritok.

Legjobb színésznő (dráma)

Ez az a kategória, ahol már érdekesebb az odds-szok alakulása. Meglepő módon Carey Mulligan vezet (Ígéretes fiatal nő - 1.75), a második helyen pedig Viola Davis áll, de én szinte kizártnak tartom, hogy ők nyerjenek. Sokkal esélyesebb Frances McDormand (Nomadland3.75), illetve méltatlanul magas Vanessa Kirby szorzója (11x) a Pieces of a Woman-ben nyújtott alakításáért. Ha rám hallgattok, itt meglepetés várható és a két utóbbi közül érdemes szemezgetni.

22.jpg

Legjobb színész (dráma)

Ugyancsak érdekes a felállás: a legesélyesebb a nem rég elhunyt Chadwick Boseman posztumusz-díja (Ma Rainey: A blues nagyasszonya), de érdemes lehet elgondolkodni Riz Ahmed-en is, aki a Sound of Metal-ban alakított bámulatosat, a megsiketülő zenész szerepében – mindezt 9x-es szorzóért. Minden attól függ, hogy mindenáron oda akarják-e adni Chadwick Boseman-nek a díját. Erre nagy esély van, de én az utóbbira fogadok, szerintem itt is előfordulhat a meglepetés.

Legjobb idegen nyelvű film

Minden bizonnyal szintén meglepetés várható a külföldi filmek terén, már ami a szorzókat illeti: az esélyes ugyanis a tavalyi Élősködők történelmi sikere után, a koreai lovat újfent meglovagoló Minari (1.44) (a két ázsiai filmet össze sem lehet hasonlítani). Az idei díjat viszont sokkal jobban megérdemelné (és valószínűleg be is fogja húzni) a kritikailag széles körben elismert, dán Még egy kört mindenkinek, a zseniális Thomas Vinterberg legújabb filmje. Az odds: 3.25, ám a siker szinte garantált.

 44.jpg

Sorozatok

A szériák terén csak a biztosra érdemes menni: mind A korona, mind A vezércsel garantált diadalmaskodik majd önmaga kategóriáiban (legjobb sorozat és legjobb minisorozat, illetve ezek legjobb színésznői), egyik odds sem megy 1.5 fölé. Mivel sajnos nem lehet mixelni a tippeket, így ezek bizonyára kiesnek a kínálatból.

Címkék: sorozat, Filmfa