...mondd meg nékem, ki a legrosszabb brit az évezredben?

brit-zaszlo_h73e_1.jpg

A BBC History magazin gondolt egyet 2005 telén, és kiválasztotta az utóbbi évezred 10 (minden évszázadban 1-1) legrosszabb britjét (Worst historical Briton list). Érdekes lista, de vajon milyen bűnöket követtek el a főszereplők? S vajon melyiküket választották mind közül a legaljasabbnak? 

1000–1100: Eadric Streona

Eadric Streona.

II. (Tanácstalan) Ethelred angol király fő tanácsadója, aki 1015-ben elárulta szülőhazáját, és hatalomra segítette a dán Nagy Knutot. 

1100–1200: Canterburyi Szent Tamás (Thomas Becket)

The murder of St. Thomas Becket: The British Museum marks its 850th  anniversary

A lista talán legvitatottabb szereplője, minden bizonnyal makacssága, önfejűsége miatt szerepel itt. Bűnének azt róják fel, hogy II. Henrikkel folyó "párharca" (azon, hogy ki gyakorolja az egyház feletti fennhatóságot) kettészakította az országot. A király egyik híres kifakadása: „Hát nincs senki, aki megszabadítana ettől a kellemetlen paptól?” súlyos következményekkel járt: 4 katona egy templomban végezte ki Tamást (képen), akit a pápa példátlan módon már 3 évvel a halála után szentté avatott. Mártírhalála végül - II. Henrik szempontjából - a visszájára sült el. A teljes merénylet szerepel Ken Follett: A katedrális című művében. 

1200–1300: János angol király

File:British (English) School - King John (1167–1216) - 222821 - National  Trust.jpg - Wikimedia Commons

Már a középkor krónikásai is így írták le: kegyetlen, kapzsi, istentelen és buja. A listán az alábbi tettével bérelte ki a helyét: Oroszlánszívű Richárd halála után ő és bretagne-i Artúr volt esélyes az uralkodói címre. Az utódlás kérdése végül nem tisztázódott, ennek következtében véres harcokra került sor, amely során János foglyul ejtette Artúrt, és bár erre nincsenek kézzel fogható bizonyítékok, a történészek állítása szerint meg is ölette vetélytársát.

1300–1400: ifj. Hugh Despenser

Hugh le Despenser III (1286-1326) - Find A Grave Memorial

II. Eduárd angol király kedvence (egyben egyik szeretője), aki gonoszsággal, csalással és árulásokkal szerzett hatalmas vagyont és földbirtokokat magának. Végül brutális módon végezték, maradványait pedig 1970-ben találták meg. 

1400–1500: Thomas Arundel

Thomas Arundel - Wikipedia

Az érsek, aki elszánta üldözte a lollard mozgalmat. A lollardok a hit gyakorlásának egyszerűségét kívánták meghonosítani, és hogy minden ember szabadon hozzáférhessen a Bibliához, a saját nyelvén. Egyes források szerint lelkesen támogatta a De heretico comburendo, vagyis a máglyán való megégetést a bűnösök ellen. 

1500–1600: Sir Richard Rich

Richard Rich

Élete során minden vallási és politikai kapcsolatát saját befolyásának növelésére használt. Sir Thomas More és John Fisher püspök ellen ő szolgáltatta az erősen kétséges bizonyítékokat VIII. Henrik számára, amiért végül kivégezték az említett egyházi személyeket. Részt vett Anne Askew, a protestáns "eretnek" költőnő megkínzásában és meggyilkolásában. 

1600–1700: Titus Oates

Titus Oates - Wikipedia

1678-ban egy II. Károly király elleni, képzelt összeesküvést talált ki (ez volt Popish Plot), amely eredményeképp legalább 22 ártatlan embert végezték ki. Később hamis tanúzás vádjával börtönbe vetették. 

1700–1800: William Augustus

Fájl:William Augustus, Duke of Cumberland by Sir Joshua Reynolds.jpg –  Wikipédia

A "Hentes" becenévre hallgató herceg, II. György legkisebb fia. A culledoni csata során verte vissza a jakobita felkelést, méghozzá hírhedten kegyetlen módon: kb. egy óra alatt mészárolta le a teljes skót sereget, senkit se kímélve. 

1800–1900: Hasfelmetsző Jack

22 Jack the ripper ideas | whitechapel, jack, jack ripper

A lista legismertebb személyét senkinek se kell bemutatni: az 1888-as év végén 5 prostituáltat gyilkolt meg különös kegyetlenséggel. Sosem fogták el. Bár számos elmélet született Hasfelmetsző Jack kilétét illetően, ezidáig egyik sem nyert bizonyosságot. 

1900–2000: Oswald Mosley

Sir Oswald Mosley and free speech dilemma – archive, 1962 | Oswald Mosley |  The Guardian

A British Union of Fascists (BUF) Fasiszták Brit Uniója (amely egy ponton közel 50 ezer főt számlált) alapítója, a brit antiszemiták vezetője, Mussolini országos cimborája.

És hogy ki lett az évezred legrosszabb britje? Ezt a kérdést szavazásra bocsátották, a közönség pedig (nem meglepő módon) Hasfelmetsző Jack-nek ítélte ezt a "nívós" díjat.

Címkék: Könyvbokor