A vezércsel írója éppúgy alkoholista volt, mint Beth Harmon

Walter Tevis szintén erős gyógyszereket kapott gyerekkorában, ami egész életére hatással volt

aaaaa.png

Ugyan Walter Tevis regénye már 1983-ban megjelent, közel 37 évet kellett várni, hogy A vezércsel (eredeti címén: The Queen's Gambit) felkavaró története szélesebb közönséghez is eljusson. A könyvet feldolgozó Netflix-sorozat hatalmas sikereket ért el, és a mai napig óriási rajongótáborral rendelkezik - könnyen lehet, hogy a nagy nyomásra a széria alkotói előrukkolnak majd egy második évaddal. De ki is volt ez a Walter Tevis, akinek ezt az érdekes regényt köszönhetjük?

Tevis 1928. febuár 18-án látta meg a napvilágot San Franciscóban. Születése óta szívbeteg volt, ebből kifolyólag rengeteg időt töltött különböző klinikákon, családjától távol. A kezelés során erős gyógyszereket kapott, amitől ugrásszerűen megnőtt a hajlama a függőségekre. Erről ő maga is többször nyilatkozott az élete során. 

Megjárta a II. világháborút is, a csendes-óceáni hadszíntéren teljesített szolgálatot, mindössze 17 évesen. Később több munkahelyen megfordult, például egy billiárdszalonban is, ami nagy hatással volt későbbi történeteire. Végül az Ohiói Egyetem professzora lett, ahol többek között angol irodalmat és kreatív írást oktatott. Élete egyik fő céljának tekintette, hogy minél több diákot rávegyen az olvasásra. 

Walter Tevis Was a Novelist. You Might Know His Books (Much) Better as  Movies. – DNyuz

Több évtizedes írói pályafutása alatt tucatnyi novellát írt különböző, ismert magazinokba (például Esquire, Cosmopolitan, Galaxy Science Fiction, Playboy és a The Saturday Evening Post). Emellett összesen 6 regény szerzője, A vezércsel mellett háromból készült film is:

- Elsőként A svindler jelent meg 1961-ben, Paul Newman főszereplésével, aki egy "billiárd virtuózt" alakít a filmben.
- 1986-ban jelent meg a film folytatása, A pénz színe, Martin Scorsese rendezésében. Paul Newmanhez Tom Cruise csatlakozott, előbbi pedig elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.
- A két Gyors Eddie-történet között, 1976-ban jött ki a harmadik film, A földre pottyant férfi, amiben David Bowie használja ki jellegzetes fizikai tulajdonságait, egy különleges idegen megformálása során. 

9666.png

Tevis láncdohányos volt, nagy szerencsejátékos, és emellett erős alkoholista. Egy anekdota szerint A svindlerért kapott pénzből családjával elutazott a Mexikóba, ahol 8 hónapon keresztül, folyamatosan részeg volt. Amikor ivott, képtelen volt írni. Végül az 1970-es években, az Anonim Alkoholisták csoportja segítségével véget vetett függőségének.  

Utolsó éveit kizárólag az írásnak szentelte. Végül egy évvel A vezércsel megjelenése után halt meg, tüdőrákban. Mindössze 56 éves volt. 

Megjelent könyvei: 
The Hustler (1959)
The Man Who Fell to Earth (1963)
Mockingbird (1980)
The Steps of the Sun (1983)
The Queen's Gambit (1983)
The Color of Money (1984)

Címkék: sorozat, Könyvbokor