Minden idők egyik legjobb minisorozatát a való élet írta

Cuba Gooding Jr.-ral, David Schwimmerrel és a ma 67 éves John Travoltával a főszerepben

img-allshows-american_crime_story.jpg

Az American Horror Story egy szuper koncepciót dolgozott ki - a széria minden évadja egy teljesen önálló, hátborzongató történetet mesél el. Ugyan az ún. antalógia sorozatok már régóta léteznek (és működőképesek), a jelenkorban talán az AHS lett az egyik legnépszerűbb a műfajban - természetesen a Black Mirror mellett.

Ennek a mintájára készült el 2016-ban az American Crime Story, amely annyiban újított az eredeti ötleten, hogy nem fiktív, hanem valós eseményeket dolgoz fel (és persze a horrort is felváltotta a bűnügy). Az első évadban történetesen az utóbbi évtizedek leghíresebb bírósági perét, O. J. Simpson gyilkossági tárgyalását mutatták be.

röviden: Szenzációs lett! 

Mindenki hallott már O. J. Simpson történetéről. A Netflixen is elérhető szériában 10 rész alatt tárul elénk a szövevényes ügy minden apró mozzanata, a gyilkosságtól kezdve, az autós üldözésen át egészen a ítélethozatalig. Erre a történetre hatványozottan érvényes az a mondás, hogy a legfordulatosabb sztorikat az élet írja. Persze a sikerhez kellett az is, hogy az alkotók a cselekmény minden egyes elemét tűpontosan helyezzék el, és a valós eseményeknek megfelelően mutassák be. Ez sikerült, a sorozat végig fenntartja a feszültséget, és minden rész után kapkodva nyomunk a “következő rész” gombra - ami ugye a legjobb sorozatok ismérve.

Képtalálatok a következőre: people vs. oj simpson

A szakmai elismerések terén sem szenvedett hiányt, többek között megkapta a legjobb minisorozatnak járó Emmy-, valamint Golden Globe-díjat is (Sarah Paulson szintén a díjazottak között volt). 

Három érdekesség a szériáról

1] Mint ahogy az az utolsó részben kiderül, szinte az összes résztvevő könyvet írt az ügyről, ennek ellenére az alkotók nem tőlük választottak, hanem egy “kívülálló”, Jeffrey Toobin 1997-es, The Run of His Life: The People v. O. J. Simpson című könyvét adaptálták. Toobin creative consultant-ként vett részt a produkció elkészítésében, személye pedig a sorozatban is feltűnik egy kis időre.

2] Evan Handler, aki Alan Dershowitz-ot (az egyik ügyvédet) játssza, a való életben is kapcsolatban állt O. J. Simpsonnal. Történt az, hogy még a gyilkosságok előtt Simpson egy új sorozat főszereplőjeként katonai kiképzést kapott, amely során a kés használatot is megtanították neki. Evan Handler szintén szerepelt volna ebben a sorozatban, de az végül érthető okok folytán sosem jelent meg. 

3] Cuba Gooding Jr.-t nagyon megrázta O. J. megformálásra, több hónapra volt szüksége, hogy kiheverje a traumát.

Sarah Paulson, habár nem dohányzik, végig igazi cigarettákat szívott a forgatás alatt, hogy minél hitelesebb legyen az alakítása.

Courtney B. Vance ( Johnnie Cochran megformálója) a való életben biztos O. J. bűnösségében. 

u.i.: a második évad Giovanni Versace meggyilkolását dolgozza fel, a gyilkos, Andrew Cunanan útját követhetjük nyomon. A harmadik évad pedig (amely előkészületek alatt áll) a  Clinton–Lewinsky botrány részleteibe enged majd betekintést. Bill Clintont a hírek szerint a zseniális Clive Owen fogja alakítani. 

 

Címkék: sorozat